Arie de Rek, geboren in 1912 te Haarlem. Hij groeide op in Haarlem en ging op zijn 25e (1937) naar Duitsland om te werken in de DKW fabriek. Toen de oorlog in 1945 afgelopen was begon Arie samen met een compagnon een eigen autobedrijf, gespecialiseerd in de verkoop en onderhoud van DKW’s. Het bedrijf vestigde zich op de Nassaulaan in Haarlem. Nadat een aantal jaar later de compagnonzijn eigen weg volgde, ging Arie de Rek door met het bedrijf. Arie stond voor goed onderhoud voor een eerlijke prijs, hij luisterde en dacht mee met de klant om zo tot een juiste oplossing te komen. Dit was kenmerkend en hier ontstond eigenlijk de filosofie die het bedrijf door de jaren heen bleef hanteren.

Toen in 1953 er een groter pand ter beschikking kwam, verhuisde de zaak hemelsbreed ongeveer 500 meter verder naar de Wolstraat. In deze periode sloot Arie een contract met DKW en werd het bedrijf officieel DKW dealer. Na tien goede jaren liep het contract voor het pand in de Wolstraat af. Er moest dus gezocht worden naar een nieuw pand. Zijn oog viel op een BP tankstation aan de Leidsevaart in Haarlem Zuid. Arie vestigde zijn bedrijf hier in 1963. Buiten goed onderhoud en goede reparaties, leverde het bedrijf nu ook brandstof.

Het pand en bijbehorende BP tankstation aan de Leidsevaart. (Foto omstreeks 1963)
Arie de Rek (links) met zijn zoon Ton de Rek (midden rechts) en toenmalige monteurs. (Foto omstreeks 1963).

Na jarenlange samenwerking met DKW en Auto Union (voormalige namen Audi, jaren 60) werd deze tak verplaatst naar de toenmalige firma Van Loon in Bloemendaal. Begin jaren ’60 had het bedrijf een paar korte samenwerkingen met Wartburg en Isuzu, maar beiden hielden geen stand en besloot het bedrijf zijn dealer lidmaatschappen met beide merken op te zeggen. Na een aantal jaar ging het bedrijf in 1968 in zee met Skoda en werd het Skoda dealer. Hier kwam Hyundai in 1980 bij.

Arie de Rek sleutelt aan een DKW. (Foto omstreeks 1963)

Tijdens die periode vertegenwoordigde het bedrijf Skoda, en later ook Hyundai, elk jaar op de AutoRAI in Amsterdam (1968 – 1984). In 1980 kocht het bedrijf ook het leeggeraakte pand op de Maxwellstraat achter het pand aan de Leidsevaart, waar zij de werkplaats van maakten zodat de voorkant van het gebouw volledig kon worden gebruikt voor showmodellen.

Verplaatsing van de oude bruggen uit de showroom naar de nieuwe werkplaats. Op de foto staat ook Egbert van der Meulen (links) samen met zijn vrouw en tevens dochter van Arie, Addie de Rek (rechts). (Foto omstreeks 1980)
Vooraanzicht nieuwe werkplaats gelegen aan de Maxwellstraat. (Foto omstreeks 1980)

Sinds de introductie van de APK (Algemene Periodieke Keuring) in 1984 is het bedrijf een officieel keurstation geworden. De benzinepomp werd deze periode ook opgeheven en verwijderd. Het bedrijf bleef Skoda & Hyundai dealer tot 1990. Arie de Rek besloot door te gaan als universeel garagist.

Foto vooraanzicht showroom Leidsevaart omstreeks 1988.

In 1995 werd het bedrijf overgedragen aan zoon Ton de Rek, die al vanaf 1963 werkzaam binnen het bedrijf was. Het bedrijf werd een Vennootschap Onder Firma (VOF). Ton nam samen vennoot Egbert van der Meulen het bedrijf op zich. Egbert, echtgenoot van Addie de Rek, was ook al sinds 1968 werkzaam in het bedrijf.

De jaren daarop is het bedrijf blijven bestaan en groeide het uit tot een begrip in de buurt. In 2002 werden de overgebleven stukken van de oude pompinstallatie verwijderd en opgevuld met zand.

Verwijdering pompinstallaties, 19 maart 2002.

Op 11 mei 2016 werd het stokje overgenomen door de derde generatie, namelijk de twee broers Fred en Erik van der Meulen. Na jarenlange ervaring opgedaan te hebben bij diverse dealerbedrijven waren Fred en Erik klaar om het bedrijf over te nemen en vastberaden de filosofie van Arie de Rek voort te zetten. Wel bleven Egbert en Ton stille vennoten en ging het bedrijf door als een Commanditaire Vennootschap (CV).

Egbert en Ton ondertekenen samen met Fred en Erik het vennootschapscontract.

Fred en Erik staan samen met het team tot op de dag van vandaag met veel kennis en passie voor u klaar, om u het beste tot dienst te zijn. Bedankt voor uw interesse in ons bedrijf en verwelkomen u graag in onze showroom.